Moeite bij het maken van de studiekeuze 

Misschien weet je nog van vroeger dat je een keuze moest gaan maken over wat jij wilde gaan studeren, maar dat je dacht: “Ik vind geen enkele opleiding leuk.” Het is een probleem dat nog steeds voorkomt en dat in deze dagen alleen maar erger lijkt te worden. Er hangt een enorme druk op het vinden van de perfecte studie en dat maakt het proces alleen nog maar lastiger. Jongeren willen in een keer de juiste keuze maken, ondanks dat dat best wel lastig is, omdat er anders in veel gevallen een studieschuld boven hun hoofd hangt. Dat is voor veel jongeren een rampscenario.  

Waarom de keuze moeilijk is 

De last van het geld ligt bij veel jongeren op de nek, maar ook het idee dat zij niet de komende jaren weg willen gaan gooien. Je bent maar een keer jong en je wilt een leuke studie volgen, waarna je aan het werk kunt gaan. Jongeren zien bij leeftijdsgenoten vaak dat zij wel weten wat zij graag willen doen en worden daar vaak onzeker van. Het aangeven wat men niet wil is vaak makkelijker dan het aangeven wat zij wel willen, maar daardoor vindt je vaak ook nog niet direct de juiste studie. Dit maakt het daarom nog niet veel makkelijker om echt te gaan kiezen.  

Kwaliteit en niveau 

Een ander aspect dat het voor veel jongeren moeilijk maakt, is het respect dat je toch al snel krijgt voor een diploma. Wanneer jij met een havo- of vwo-diploma de middelbare school afrondt, dan verwacht vrijwel iedereen dat jij daarna doorgaat naar het hbo of de universiteit, omdat dit jouw niveau is. Toch wordt je op het hbo erg beperkt in de beroepen, omdat het vaak heel anders is dan dat je misschien zou willen. Je stuit vaak tegen veel onbegrip wanneer je besluit om mbo te gaan doen, omdat dit onder jouw niveau ligt. Zo wordt je dan verteld dat jij jouw kwaliteiten niet goed benut.  

Lees tip:  Welke boekverpakking past bij mij?

Hulp bij de studiekeuze 

Soms is het goed om dit van je af te schuiven, maar dit is niet altijd even makkelijk. Daarom kan het in veel gevallen een goed idee zijn om wat hulp in te schakelen bij het maken van deze belangrijke beslissing. Je gaat op een andere manier kijken dan dat je zelf altijd gedaan hebt en zo kom je tot andere inzichten die jou misschien wel een hele andere kant op kunnen gaan leiden. Studiekeuze advies is een manier om bij jouw perfecte opleiding te kunnen komen die je anders niet gevonden had.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *