Ali was mijn vriend – Guus Dubbelman en Erik Dijkstra

10 november verschijnt bij Uitgeverij JEA

Guus Dubbelman en Erik Dijkstra

In 1976 ontmoet de dan 18-jarige Nederlandse scholier Guus Dubbelman zijn grote held Muhammad Ali. Ze raken bevriend. Door de jaren heen volgt een handvol ontmoetingen waarbij Guus verandert van een schuchtere jongen in een professionele fotograaf. Ze praten over alles wat hen bezighoudt. De avonturen die ze samen beleven zijn afwisselend opmerkelijk en ontroerend en soms tamelijk bizar. Ze praten over de problemen die zwarte Amerikanen ondervinden, maar ook over de eerste pornofilms. Over boksen en over tanende glorie. Soms zien ze elkaar heel even, soms dagen achtereen. Maar altijd is er verbondenheid.

In elkaar herkennen ze de worsteling die het leven nou eenmaal vaak is. Door de ziekte van Parkinson takelt Muhammad Ali zowel lichamelijk als geestelijk steeds verder af. Guus dringt zich nooit op, maar blijft zijn held wel altijd trouw. Ali laat hem op zijn beurt steeds dichterbij komen. Omdat ze vrienden zijn.

Sportjournalist en boksliefhebber Erik Dijkstra tekende de verhalen van Guus Dubbelman op en werkte samen met hem aan dit boek. De veelal ongepubliceerde foto’s en bijbehorende teksten resulteren nu in Ali was mijn vriend, een boek dat een volstrekt unieke inkijk geeft in het leven van de grootste sportman aller tijden.

Guus Dubbelman is één van Nederlands beste fotografen. Hij maakte naam door een betrokken vorm van sport- en nieuwsfotografie te
bedrijven. Hij werkte voor talloze binnen- en buitenlandse bladen, maar geldt sinds jaar en dag vooral als hoffotograaf van de Volkskrant.

Lees tip:  Freelance opdrachten vinden makkelijk gemaakt

Erik Dijkstra is als televisiepresentator bekend van Op1, Per Seconde Wijzer en Bureau Sport. In 2015 publiceerde hij het cultboek Hoe sterk is de eenzame schaatser over de zoektocht naar Hans van Helden. Volgens hemzelf ‘het beste boek over schaatsen sinds de oorlog’.

In 1985 logeerde ik een dag of vijf, zes bij Ali. Hij woonde toen in Los Angeles, in een enorm huis. Ali was ongelukkig. Depressief. Lag in scheiding met z’n vrouw. Ik kwam iedere ochtend snel uit bed, want Ali stond altijd heel vroeg op. Op een dag stond ik zo’n beetje te scharrelen in die enorme tuin toen ik opeens zag dat hij in de woonkamer zat te bidden.Voorzichtig glipte ik naar binnen. Het was heel privé. Bidden is een moment van zelfreflectie en het ging niet goed met hem. Ali wist zelf ook dat het slecht ging. Toen zag hij dat ik hem wilde fotograferen. Hij draaide zijn hoofd langzaam naar me toe en zei heel zacht: ‘Only once’. Dat is de mooiste foto die ik ooit heb gemaakt.


Ali was mijn vriend 
| Guus Dubbelman en Erik Dijkstra | ISBN 978 90 830 6762 9 | hardcover | 288 pagina’s | € 24,95 | 10 november 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *