Hoe kun je als hooggevoelig persoon je empathische energie beschermen?

Vriendelijkheid is een geweldige eigenschap. Het laat je de gevoelens van andere mensen begrijpen en delen, begrijpen wat ze doormaken en hen helpen. Sommige mensen daarentegen voelen veel empathie. Zulke mensen worden vaak empathen genoemd omdat ze de emoties van anderen echt kunnen voelen, bijna alsof ze van henzelf zijn. Hoewel dit goed kan zijn, omdat deze groep mensen vaak erg zorgzaam zijn en sterke verbindingen leggen, kan het ook moeilijk zijn om ermee om te gaan. Het lezen van een HSP boek kan je helpen jezelf beter te begrijpen, zodat je weet hoe je die empathische energie die je in je hebt kunt beschermen.

Grenzen stellen

Jullie zouden allemaal gezonde grenzen moeten hebben, maar als je empathisch bent, kan dit vooral nuttig zijn. Empathen raken vaak zo verstrikt in de gevoelens van anderen dat ze hun eigen gevoelens vergeten. Het is belangrijk om te leren “nee” meer te zeggen, te weten wanneer je een situatie moet verlaten en zelfzorg voorop te stellen. Als er bijvoorbeeld iemand in je leven is die je veel uitput, stel dan grenzen en bepaal hoeveel van je energie je hem geeft. Dit kan betekenen dat je ze vertelt over andere manieren om hulp te krijgen of gewoon af en toe nee zegt tegen een sociale uitnodiging.

Probeer een dagboek bij te houden

Als je veel gevoelens hebt, kan het helpen om ze op de een of andere manier kwijt te raken. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar een leuke is om een ​​dagboek bij te houden. Pen op papier zetten en opschrijven wat je bezighoudt, kan een geweldige manier zijn om dingen uit je hoofd te zetten. Het kan je ook helpen om in contact te komen met je gevoelens en je te helpen focussen op hoe je je voelt. Om er een gewoonte van te maken, zou je kunnen proberen elke avond een paar regels te schrijven om na te denken over de dag en eventuele gevoelens die je nog steeds dwarszitten.

Lees tip:  Barsten, de nieuwe roman van bestsellerauteur Marlies Allewijn verschijnt deze week bij uitgeverij Pepper Books

Start een oefening om aanwezig te zijn

Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt en je bewust te zijn van je eigen gevoelens. Mindfulness kan je hierbij helpen. Maak tijd vrij om stil en aanwezig te zijn, of je dit nu doet door middel van meditatie of een activiteit zoals bewust kleuren, breien of wandelen. Dit kan je ook helpen meer energie te krijgen, waardoor je sterker wordt en beter in staat bent om met andermans gevoelens om te gaan.

Probeer visualisatietechnieken

Als je op het punt staat om in een situatie terecht te komen waarvan je weet dat deze uitputtend zal zijn, zoals een groot feest of een moeilijk gesprek, wil je misschien een visualisatietechniek proberen. Stel je voor dat er een glazen wand is tussen jou en de persoon met wie je praat. Je kunt nog steeds met ze praten, maar je kunt hun gevoelens niet overnemen. Je zou ook kunnen proberen jezelf voor te stellen in een luchtbel die je beschermt, de gevoelens van anderen te zien als water dat over je heen stroomt, of hun gevoelens als een ballon te zien en deze los te laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *